Het begin van Novalinq

Leestijd 5 minuten

Bert van der Zee, Big Data Specialist en oprichter van Novalinq. Bert heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in Big Data, Artificial Intelligence, en de bijbehorende ontwikkelingen. Deze kennis en specialisatie zijn de basis geweest voor Novalinq. Voordat deze kennis de basis vormde voor Novalinq, heeft Bert van der Zee een pad belopen. Maar hoe zag dat eruit? Bert van der Zee vertelt het je graag zelf!

Novalinq de specialist in Big Data, Artificial Intelligence, en Data Science opleidingen. Op dit moment staan we vooraan in de markt met het aanbieden van onze opleidingen.

Bert van der Zee - Novalinq
Bert van der Zee, oprichter Novalinq

Ik ben begonnen in de ICT. Daarin was ik werkzaam bij de ING, en Achmea. Bij Achmea zat ik in het management, met name kwaliteitsmanagement. Wat eigenlijk grappig was, is dat ik vaak werd gevraagd om dingen uit te leggen aan andere bedrijven.

Uiteindelijk heeft dat vele uitleggen mij naar de volgende stap geleid, in combinatie met de economische crisis van 2009/2010. Het was namelijk zo dat wij bij Achmea bezig waren met het ontwikkelen van nieuwe producten voor bedrijven. Rond 2009/2010 viel dat uit elkaar, omdat bedrijven niet meer gingen investeren in innovatie.

Ik had het gevoel dat er een gat opgevuld moest worden, hieruit is Antrosa ontstaan. Antrosa was gericht op het adviseren over kwaliteit en business intelligence aan bedrijven. Dat waren opleidingen op het gebied van kwaliteit, data en digitaliseren.  

Ik had het gevoel dat er een gat opgevuld moest worden.

Die werkmethode die ik bij Achmea ontwikkeld had, in samenwerking met verschillende bedrijven, om nieuwe producten te ontwikkelen, was ook interessant. Daar zat een bepaalde methode onder en werd intuïtief gedaan met iedereen. Uiteindelijk vonden Herma Kan en ik dat die methode wel wat professioneler kon. Dit is het boek Intuïtief Innoveren geworden.

Het gedachtegoed achter dit boek is, dat als je de stappen volgt, kun je als een team samenwerken en innoveren. In een team zitten altijd een paar heldere geesten die van alles kunnen doen en bedenken, maar er zijn er ook altijd een paar die dat niet kunnen. Je ziet dan dat deze beide partijen niet goed met elkaar communiceren.

De methode die staat beschreven in Intuïtief Innoveren zorgt ervoor dat de hele groep vanuit verschillende gezichtspunten naar een onderwerp kijkt. En er met elkaar achter komt wat de kern van het vraagstuk is en vervolgens met elkaar kan uitwisselen. Intuïtief innoveren is niet een product dat op zichzelf staat.

Iedereen wilt altijd innoveren in een bepaald onderwerp. Daarom heb ik gekozen om intuïtief innoveren toe te passen op Big Data en Artificial Intelligence. “Begin op een klein plekje, kijk hoe het werkt en als je het weet doe je allemaal stapjes verder. Uiteindelijk zal je de hele wereld daarmee pakken.” Maar je moet wel onthouden dat als jij met een idee komt, dan zijn daar vaak anderen ook al mee bezig. Die methode staat niet helemaal op zich maar hij is wel heel krachtig in innovatie.

In 2012 kwam ik tijdens het geven van een opleiding Olivier Bertels tegen. Hij is organisatie psycholoog en gaf op dat moment ook opleidingen. Na een paar gesprekken kwam het erop neer dat we samen bedachten dat opleidingen voor bedrijven beter moesten. Het viel ons op dat er iemand met verstand van het vakgebied doceert, maar helemaal niet kan lesgeven. De opbouw mist in de lessen. Olivier en ik hebben toen besloten om samen verder te gaan, we wilden garanderen dat de lessen goed zijn opgebouwd en gegeven worden door iemand die de kennis en ervaring kan overdragen. Dit was het begin van Novalinq.

Om een goede opbouw te garanderen zijn we gaan werken met de Taxonomie van Bloom. Bij de Taxonomie van Bloom leer je door te herhalen. Jij doet kennis op, die kennis ga je toepassen. Om vervolgens dat wat jij hebt toegepast weer te evalueren. Hierdoor analyseer jij wat je leert en weet je wat die kennis voor jou betekent. Op deze manier heb jij een bepaald kennisniveau bereikt en weet je wat jij met die kennis kunt doen. Hierdoor kun jij de kennis weer uitbreiden door hetzelfde proces te volgen. Dit proces is verwerkt in al onze opleidingen.

Uiteindelijk ben ik mij meer gaan richten op Big Data, Artificial Intelligence en Data Mining. Olivier is verder gegaan als organisatie psycholoog. Dit heeft ertoe geleid dat Novalinq is geworden zoals het nu is. Op dit moment staan wij vooraan in de markt op het gebied van Big Data, Artificial Intelligence en Data Science opleidingen. Dit gebeurt natuurlijk niet vanzelf. In de periode van 2013 tot 2016 was ik met name aan het onderzoeken hoe de markt in elkaar zat, welke technieken ik kon toepassen en uitvoeren. Ik moest mijn ‘toneel’ zoeken en het ‘publiek’ om mijn kennis van Big Data over te dragen.

Ik had vanuit Antrosa wel een paar partners waar ik kon beginnen, maar Big Data was een nieuw product dat opgepakt moest worden. In 2010 tot 2012 hadden organisaties interesse voor data, maar meer wisten zij er ook niet van. Het is mooi om te zien dat vanuit zoiets vaags met hier en daar wat interesse, Novalinq is uitgegroeid tot de grootste opleider in Big Data en Artificial Intelligence.

“Op Springest worden we uitermate gewaardeerd. We worden door onze klanten met gemiddeld een 8,9 beoordeeld.”

Het was de toekomst waarvan iedereen wist dat die zou komen, maar het was er nog niet. Ik ben er trots op dat ik hieraan heb bijgedragen. Je ziet dat wij als Novalinq in die jaren veel ervaring hebben opgebouwd. Wij zijn hier al ruim 10 jaar mee bezig en met het organiseren van data toch al wel ruim 20 jaar. Er zit veel kennis in Novalinq en zijn docenten. Dat zie je terug in het enthousiasme en hoe de kennis wordt overgedragen.

Ik vind zelf lesgeven het leukste om te doen! Je staat voor een groep met allemaal verschillende mensen. Stel je hebt een groep van 5 personen, waarvan 1 heel erg goed is. Diegene kan je naar een nog hoger niveau brengen. Terwijl je in diezelfde groep iemand hebt die niet zo goed is. Dan is het aan jou de taak om diegene binnen zijn kunnen een heleboel te leren, zodat hij op zijn eigen niveau zo ver mogelijk kan komen. Dat vind ik het allerleukste aan lesgeven.

Het is niet meer voorlezen uit een boekje, het is de tijd van doen.

Tegenwoordig is Novalinq flink gegroeid. Dewi en Ido de Baat zijn erbij gekomen, we zijn uitgebreid onderzoek gaan doen en hebben onze producten uitgewerkt. De opleidingen zijn gestandaardiseerd. En natuurlijk hebben wij de nodige kennis en expertise uitgebreid. Tijdens onze opleidingen zijn wij er voor de deelnemers, wij begeleiden en ondersteunen ze in hun leer proces. We laten ze uitgebreid zien wat ze kunnen doen en hoe ze dat moeten doen.

Daarnaast heeft Novalinq er een sales afdeling bij gekregen. Je merkt dat wat in de kiem aanwezig was, nu voor het voetlicht wordt gezet. Op Springest worden we uitermate gewaardeerd. We worden door onze klanten met gemiddeld een 8,9 beoordeeld. Daarnaast geven we altijd startgarantie. En omdat wij zo zeker zijn van onze kwaliteit, geven wij een niet goed, geld terug garantie.

Dit kan alleen maar als je met eigen opgeleide docenten werkt. Je ziet terug in onze opleidingen dat onze docenten ervaring hebben. Het is niet meer voorlezen uit een boekje, het is de tijd van doen. Naast de opleidingen hebben wij een eigen development afdeling. Hier doen onze docenten ervaring op in de praktijk, om toe te passen in de opleidingen. Je merkt dat Data Science het gebruiken van al bestaande modellen is, terwijl Novalinq in staat is nieuwe modellen te creëren. Deze modellen zijn specifiek voor jouw eigen organisatie en situatie.  

Wat betreft de toekomst van Novalinq? Ja daar heb ik wel plannen voor. We zijn bezig om de lesprogramma’s nog specifieker te maken. We gaan ons richten op specialisaties. Je kunt de Data Science kant op, maar binnen dat gebied kun je je specialiseren in WEKA, Python of R. Natuurlijk zijn combinaties ook mogelijk. Maar om je daarin te specialiseren heb je veel kennis nodig. Als je die kennis hebt, ben je een stap verder, de volgende stap is zelf modellen ontwikkelen.

De toekomst voor de opleidingen gaat zich focussen op specifieke kennis voor specifieke situaties. Dit gaan wij realiseren met persoonlijke begeleiding. En natuurlijk gezien de huidige omstandigheden wordt het online lesgeven een basis waar je verder op zult moeten bouwen. Development zal ook specifiek worden. Bij development zijn wij er voor de organisaties. Die organisaties zullen steeds vaker met specifieke vragen komen. Wij staan met onze kennis klaar, om jou verder te helpen en te ondersteunen. En natuurlijk houd je ook de vraag naar de basis of de simpele dashboards. Dat zal meer toegankelijk worden. Zodat je snel kunt inspelen op de directe en eenvoudige vragen.

Om ook de nieuwe tijd van Big Data goed te ondersteunen, hebben wij een boek dat je meeneemt op reis als beginner in de wereld van Big Data, genaamd Succes met Big Data. Daar staat de basis in die je moet weten en jou op weg helpt naar het toepassen van Big Data. Het boek is gemaakt om iedereen kennis te laten maken en te motiveren om de eerste stap te maken, namelijk doen.

We zien regelmatig dat onze deelnemers geen idee hebben waar ze moeten beginnen en het zich niet kunnen inbeelden. Dan is het fijn als er iets tastbaars is zoals een boek. Het viel mij op dat er eigenlijk geen boek was over Big Data. Ze waren of te moeilijk om te begrijpen als beginner, of ze waren te oppervlakkig. Nou heb ik gezegd, dat moet anders, en dat is nu Succes met Big Data.

Het boek neemt jou specifiek mee in wat de mogelijkheden zijn en waar je mee te maken gaat krijgen aan de hand van voorbeelden. Op deze manier kun je aan de hand van herkenbare voorbeelden, het makkelijk naar je eigen praktijk schetsen. Natuurlijk is dit boek ook fijn om te gebruiken naast de opleidingen als naslag werk of als extra ondersteuning. Het boek zal je niet opleiden tot Big Data analist daarvoor zal je echt een opleiding moeten volgen, maar het helpt je wel om die stap te zetten in de algemene basis.

En wat natuurlijk het mooie is van Big Data en Data Science, het is voor alle soorten bedrijven. Elke organisatie heeft data, en wij willen die organisaties graag helpen begrijpen wat die data inhoudt en hoe organisaties dat kunnen toepassen. Het is van heel veel waarde als organisaties dat zelf begrijpen, wij kunnen blijven ondersteunen en verder helpen ontwikkelen. Dat heeft meer waarde dan dat wij het voor organisaties bouwen maar zij zelf niet weten wat de informatie voor ze betekent. Organisaties moeten zelf leren anticiperen en de informatie gebruiken. Wij zeggen altijd dat je zelf heel veel kunt doen, maar dan moet je het wel gaan doen. Dat is waar wij in geloven.


Want echt waar in 2010 werd data wel gebruikt om een paar overzichtjes te maken, maar daar werd niet op gestuurd of op voorspeld. Dat heeft zich pas de laatste 10 jaar sterk ontwikkeld. En dan ben ik er wel heel erg trots op dat ik kan zeggen dat wij daaraan hebben meegedragen. Dus blijf vooral zo doorgaan en begin door te doen!

Deze blog is geschreven door:

Bert van der Zee

Oprichter Novalinq

Zijn missie is individuen en organisaties helpen om hun data om te zetten in succes.

Interesse?

Of je nu al een hele datastrategie hebt staan, of dat je nog moet starten, wij denken graag met je mee in het realiseren van een datagedreven organisatie. Laat je naam en telefoonnummer achter en wij nemen snel contact met je op.
Bedankt voor het invullen! We bellen je zo spoedig mogelijk terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Alle online trainingen en opleidingen

Data Science opleidingen in Python en R voor beginners tot aan expert, data management opleidingen en data visualisatie trainingen in PowerBI.