Data Steward

Ik maak mijn organisatie datagedreven.

Opleidingsinformatie

Startdatum

13 september 2021

Duur

5 dagen

Investering

€ 3.575,-

Lestijden

9:30 - 16:30

Locatie

Haarlem

Opleidingsdagen

Maandag & dinsdag

Data Steward

De Data Steward is een breed georiënteerde dataspecialist die een brugfunctie vervult tussen de IT- en de businesskant binnen een organisatie. De Data Steward zorgt voor de juistheid, volledigheid, integriteit en kwaliteit van de data. Aan de ene kant een vraagbaak voor allerhande vragen over de data, aan de andere kant een speurder die naar (nieuwe) mogelijkheden met databronnen zoekt. Hij weet wat de betekenis en de betrouwbaarheid van data is en waar het voor gebruikt kan worden. 

De Data Steward kent de processen van het bedrijf, kent de databronnen en kent de organisatie en de klanten. Hij zorgt voor verbinding tussen de klanten en organisatie door optimaal met de data te analyseren en te presenteren.

De Data steward combineert Business Process Management, IT-management en business analytics en richt zich op de ontwikkelingen op het gebied van Big Data, data analytics en business intelligence. Hierin onderscheidt de opleiding Data Steward zich van andere data opleidingen door de  focus te leggen op het organiseren van het data analyse proces en het borgen hiervan in het primaire proces van de organisatie.

In deze praktijkgerichte opleiding leer je het managen van data science activiteiten en krijg je op strategisch niveau inzicht in hoe je een organisatie naar een datagedreven organisatie transformeert.

Aan het eind van de opleiding
  • Kan je sturing geven aan het data analyse proces om proces- en productinnovaties te realiseren.
  • Weet je hoe je data science kan toepassen in een organisatie.
  • Weet je welke stappen er binnen jouw organisatie gemaakt kunnen worden naar een data gedreven organisatie op basis van data gedreven technieken.
  • Heb je kennis van IT-architectuur.
  • Heb je kennis van het data governance framework.
Meer opleidingsinformatie?
brochure aanvragen
Business Proces Management

IT architectuur

Data Governance framework

Data Analytics

Roadmap

Programma

Deze opleiding bestaat uit de volgende modulen.

Module 1: Data management en data governance

De module data management en data governance behandeld de volgende onderwerpen:

1. Introductie datamanagement

2. Data Governance

Introductie datamanagement

Er zal steeds meer data komen waarmee we iets kunnen doen. Het is van belang dat jij als manager voor je bedrijf bepaalt, wat je zou willen met de data in je bedrijfsvoering. Het kan zijn dat je meer inzicht wilt en daar de data voor wilt gebruiken. Het kan ook dat je het voorlopig niet nuttig vindt of dat je juist volledig de data wilt gebruiken om de processen aan te sturen. Dit is echt afhankelijk van de branche waarin je zit, de ambitie die je hebt en het doel dat je wilt bereiken.

> Het belang van data
> Data driven of data supported?


Data Governance

Om een functioneel databeleid in te richten voor je organisatie is inzicht nodig. Met welk rendement voor ogen kan je het best welke inrichting kiezen? Door middel van het Datakwadrant plaats je de organisatie in een duidelijk overzicht om tot een datasucces te komen. Welke datafuncties roep je het best in het leven en waar in de organisatie kun je ze plaatsen?

> Big Data beleid
> Business case Big Data
> Ethiek
> Organisatie

Module 2: Data projectmanagement

De module data projectmanagement behandeld het volgende:

> Heeft het analistenteam het beste een reactieve of juist een initiërende, adviserende of coördinatie functie?
> Wat zijn de voor en nadelen van een centrale of gedecentraliseerde aanpak als het om datascience projecten gaat?
> Op welke tooling kun je het best inzetten voor zoveel mogelijk rendement?

Leer hoe je het beste de KPI’s data driven of data supported kunt maken. Ontdek hoe je de organisatie vragen kunt vertalen naar datavragen, om datasupported of datadriven te werken.

> Organisatievraagstukken
> Waardeketen
> Dataprocessen
> Data projecten

Module 3: Data kwaliteitsmanagement

De module data kwaliteitsmanagement behandeld het volgende:

Om een efficiënte data-infrastructuur te kunnen waarborgen zullen er medewerkers aangewezen moeten worden voor de supervisie van de data-processen op het niveau van uniformiteit en kwaliteit.

Met de doelen voor ogen en de juiste tooling in plaats kan data-kwaliteits-management gestructureerd en efficiënt doorgevoerd worden. Zo worden de informatieprocessen uniform en schaalbaar over het hele bedrijf. En voorkom je dat elke afdeling opnieuw zelf het wiel aan het uitvinden is.

> Kwaliteits processen
> Toetsen en testen
> Enterprise architectuur
> Schaalbare storage en processen

Module 4: Implementatie

De module implementatie behandeld het volgende:

De roadmap naar een data driven of data supported organisatie. Hiervoor is het van centraal belang dat de gehele organisatie meegenomen kan worden en begrijpt wat data driven betekend voor de vakgebieden van specifieke afdelingen.

Een goed beleid beschreven in missie, visie en doelen kan daar enorm bij helpen. Maar soms kunnen er toch nog drempels bestaan op de menselijke laag van uw bedrijf: onbegrip over waarom medewerkers een oude en vertrouwde methode zullen moeten aanpassen en frustratie dat de Data nog geen, of niet direct resultaat oplevert. Hoe zorg je ervoor dat je over deze drempels stapt?

> Kickstart
> Trial, pilot, project, Data Driven of Data Supported
> Weerstand en risico's
> Roadmap

Extra informatie

Je hebt voor deze training een eigen laptop nodig. Je hoeft van te voren geen software te installeren. Alle programma’s die tijdens de opleiding gebruikt worden zijn open source en gratis te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van een aantal programma’s, die tijdens de opleiding geïnstalleerd worden: zorg dus ervoor dat je een laptop meeneemt waarvan je de installatie rechten hebt. De laptop dient Windows 7 of hoger, of OS X Yosemite of hoger te ondersteunen.

  • Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.
  • Tijdens de opleiding zal de lunch worden voorzien.
  • Je ontvangt het boek ‘Succes met Big Data’.

Voor wie is de opleiding Data Steward geschikt?

Met de opleiding Data Steward krijg je de tools en methodes om overzicht te creëren, zodat je weet hoe je het beste vormgeeft aan de data binnen de organisatie.

Twijfel je of je genoeg voorkennis hebt om deze training te kunnen doen? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier, dan kunnen wij je van advies voorzien!

Veel gestelde vragen

Welke corona maatregelen hanteren jullie?

Wij stellen jouw veiligheid en gezondheid en die van onze docenten en medewerkers altijd voorop. We volgen hierbij de richtlijnen van de Rijksoverheid en het NRTO brancheprotocol.

Het overzicht van onze maatregelen vind je via deze link.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding?

Inschrijven voor een opleiding doe je door naar de opleiding van jouw keuze te gaan en op de knop 'schrijf je in' te klikken. Hier kan je het inschrijfformulier invullen, waarna wij jouw inschrijving per mail zullen bevestigen.

Wat zijn de lestijden van de opleidingen?

Onze opleidingen worden overdag gegeven en duren van 9:30 tot 16:30.

Wordt er gezorgd voor lunch tijdens de opleiding?

De prijs van een opleiding is inclusief lunch, onbeperkt thee en koffie, overige drankjes en hapjes tijdens de pauzes.

Waar vindt de opleiding plaats?

Onze opleidingen worden gegeven op Basecamp te Haarlem. Je kan vrij parkeren op het terrein. Als je met het openbaar vervoer komt dan is het 9 minuten lopen vanaf het station Haarlem.

Welk opleidingsniveau hebben de opleidingen?

Onze opleidingen zijn geschikt voor personen met een werk- en denkniveau op HBO/HBO+.

Kunnen jullie ook opleidingen bij ons op locatie geven?

Jazeker! Het is zeker mogelijk om een opleiding bij jou op locatie te geven. Tijdens zo’n opleiding bij jou krijg je persoonlijke en intensieve begeleiding van onze ervaren docent. Klik hier voor meer informatie over een incompany opleiding.

Ik heb een andere vraag.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via 085-060 55 34 of via info@novalinq.com. Wij beantwoorden graag je vraag. Een bericht sturen via whatsapp kan natuurlijk ook.

Heb je niet kunnen vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Blijf op de hoogte

Wij houden je graag op de hoogte van ons opleidingenaanbod, geven je tips en delen onze beste blogs met je.

Bedankt voor je aanmelding!
Er is iets fout gegaan.

Alle online trainingen en opleidingen

Data Science opleidingen in Python en R voor beginners tot aan expert, data management opleidingen en data visualisatie trainingen in PowerBI.