Data Steward

Ik maak mijn organisatie datagedreven.

Opleidingsinformatie

Startdatum

13 maart 2023

Duur

5 dagen

Investering

€ 3.575,-

Lestijden

9:30 - 16:30

Locatie

Haarlem

Opleidingsdagen

Maandag & dinsdag

Data Steward


De Data Steward is een breed georiënteerde dataspecialist die een brugfunctie vervult tussen de IT- en de businesskant binnen een organisatie. De Data Steward zorgt voor de juistheid, volledigheid, integriteit en kwaliteit van de data. Aan de ene kant een vraagbaak voor allerhande vragen over de data, aan de andere kant een speurder die naar (nieuwe) mogelijkheden met databronnen zoekt. Hij weet wat de betekenis en de betrouwbaarheid van data is en waar het voor gebruikt kan worden. 

De Data Steward kent de processen van het bedrijf, kent de databronnen en kent de organisatie en de klanten. Hij zorgt voor verbinding tussen de klanten en organisatie door optimaal met de data te analyseren en te presenteren.

De Data steward combineert Business Process Management, IT-management en business analytics en richt zich op de ontwikkelingen op het gebied van Big Data, data analytics en business intelligence. Hierin onderscheidt de opleiding Data Steward zich van andere data opleidingen door de  focus te leggen op het organiseren van het data analyse proces en het borgen hiervan in het primaire proces van de organisatie.

In deze praktijkgerichte opleiding leer je het managen van data science activiteiten en krijg je op strategisch niveau inzicht in hoe je een organisatie naar een datagedreven organisatie transformeert.


Aan het eind van de opleiding

  • Kan je sturing geven aan het data analyse proces om proces- en productinnovaties te realiseren.
  • Weet je hoe je data science kan toepassen in een organisatie.
  • Weet je welke stappen er binnen jouw organisatie gemaakt kunnen worden naar een data gedreven organisatie op basis van data gedreven technieken.
  • Heb je kennis van IT-architectuur.
  • Heb je kennis van het data governance framework.
Meer opleidingsinformatie?
brochure aanvragen

Business Proces Management

IT architectuur

Data Governance framework

Data Analytics

Roadmap

Programma

Deze opleiding bestaat uit de volgende modulen.

Module 1: Data management en data governance

De module data management en data governance behandeld de volgende onderwerpen:

1. Introductie datamanagement

2. Data Governance

Introductie datamanagement

Er zal steeds meer data komen waarmee we iets kunnen doen. Het is van belang dat jij als manager voor je bedrijf bepaalt, wat je zou willen met de data in je bedrijfsvoering. Het kan zijn dat je meer inzicht wilt en daar de data voor wilt gebruiken. Het kan ook dat je het voorlopig niet nuttig vindt of dat je juist volledig de data wilt gebruiken om de processen aan te sturen. Dit is echt afhankelijk van de branche waarin je zit, de ambitie die je hebt en het doel dat je wilt bereiken.

> Het belang van data
> Data driven of data supported?


Data Governance

Om een functioneel databeleid in te richten voor je organisatie is inzicht nodig. Met welk rendement voor ogen kan je het best welke inrichting kiezen? Door middel van het Datakwadrant plaats je de organisatie in een duidelijk overzicht om tot een datasucces te komen. Welke datafuncties roep je het best in het leven en waar in de organisatie kun je ze plaatsen?

> Big Data beleid
> Business case Big Data
> Ethiek
> Organisatie

Module 2: Data projectmanagement

De module data projectmanagement behandeld het volgende:

> Heeft het analistenteam het beste een reactieve of juist een initiërende, adviserende of coördinatie functie?
> Wat zijn de voor en nadelen van een centrale of gedecentraliseerde aanpak als het om datascience projecten gaat?
> Op welke tooling kun je het best inzetten voor zoveel mogelijk rendement?

Leer hoe je het beste de KPI’s data driven of data supported kunt maken. Ontdek hoe je de organisatie vragen kunt vertalen naar datavragen, om datasupported of datadriven te werken.

> Organisatievraagstukken
> Waardeketen
> Dataprocessen
> Data projecten

Module 3: Data kwaliteitsmanagement

De module data kwaliteitsmanagement behandeld het volgende:

Om een efficiënte data-infrastructuur te kunnen waarborgen zullen er medewerkers aangewezen moeten worden voor de supervisie van de data-processen op het niveau van uniformiteit en kwaliteit.

Met de doelen voor ogen en de juiste tooling in plaats kan data-kwaliteits-management gestructureerd en efficiënt doorgevoerd worden. Zo worden de informatieprocessen uniform en schaalbaar over het hele bedrijf. En voorkom je dat elke afdeling opnieuw zelf het wiel aan het uitvinden is.

> Kwaliteits processen
> Toetsen en testen
> Enterprise architectuur
> Schaalbare storage en processen

Module 4: Implementatie

De module implementatie behandeld het volgende:

De roadmap naar een data driven of data supported organisatie. Hiervoor is het van centraal belang dat de gehele organisatie meegenomen kan worden en begrijpt wat data driven betekend voor de vakgebieden van specifieke afdelingen.

Een goed beleid beschreven in missie, visie en doelen kan daar enorm bij helpen. Maar soms kunnen er toch nog drempels bestaan op de menselijke laag van uw bedrijf: onbegrip over waarom medewerkers een oude en vertrouwde methode zullen moeten aanpassen en frustratie dat de Data nog geen, of niet direct resultaat oplevert. Hoe zorg je ervoor dat je over deze drempels stapt?

> Kickstart
> Trial, pilot, project, Data Driven of Data Supported
> Weerstand en risico's
> Roadmap

Extra informatie

Je hebt voor deze training een eigen laptop nodig. Je hoeft van te voren geen software te installeren. Alle programma’s die tijdens de opleiding gebruikt worden zijn open source en gratis te gebruiken.

Er wordt gebruik gemaakt van een aantal programma’s, die tijdens de opleiding geïnstalleerd worden: zorg dus ervoor dat je een laptop meeneemt waarvan je de installatie rechten hebt. De laptop dient Windows 7 of hoger, of OS X Yosemite of hoger te ondersteunen.

  • Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.
  • Tijdens de opleiding zal de lunch worden voorzien.
  • Je ontvangt het boek ‘Succes met Big Data’.

Voor wie is de opleiding Data Steward geschikt?

Met de opleiding Data Steward krijg je de tools en methodes om overzicht te creëren, zodat je weet hoe je het beste vormgeeft aan de data binnen de organisatie.

Wil je meer informatie over de opleiding? Of twijfel je of je genoeg voorkennis hebt om deze opleiding te volgen? Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier, dan voorzien wij je van advies!

Veel gestelde vragen

Waarom kiezen deelnemers voor Novalinq?

Novalinq staat garant voor kwaliteit en wij zijn in het bezit van het NRTO-keurmerk.

Wij werken met eigen trainers die in dienst zijn bij Novalinq en ruime ervaring hebben met doceren en implementeren van data science, data analyse en data engineering. Dit zijn ervaren domeinexperts die snappen hoe data omgezet moet worden in actie en de uitdagingen kennen.

Wij vinden het cruciaal dat onze trainers de theorie kunnen omzetten in relevante kennis uit de praktijk. Dit realiseren wij door ons eigen opleidingsprogramma te maken volgens de taxonomie van Bloom. Onze opleidingen worden periodiek van een update voorzien in dit snel veranderende vakgebied. Zo ben jij er zeker van dat je de meest actuele kennis krijgt.

Vanaf hoeveel deelnemers gaat de opleiding door?

Novalinq hanteert een startgarantie voor elke opleiding. Dit betekent dat elke opleiding doorgaat. Mocht een opleiding om welke reden dan ook toch verplaatst worden, dan behoudt je het recht om binnen 5 werkdagen na kennisgeving jouw deelname te annuleren of voor een andere opleidingsdatum te kiezen.

Hoe weet ik of de opleiding nog voldoende beschikbare plekken heeft?

Je hoeft zich geen zorgen te maken dat de inschrijfmogelijkheid van de door jouw gekozen opleiding vol is. Wij sturen je na jouw inschrijving een mail met de bevestiging van jouw deelname en mocht het maximaal aantal deelnemers toch bereikt zijn, dan plannen wij een extra opleiding in.

Kunnen jullie een incompany opleiding geven?

Jazeker! Het is zeker mogelijk om een opleiding bij jou op locatie te geven. Tijdens zo’n opleiding bij jou krijg je persoonlijke en intensieve begeleiding van onze ervaren trainers. Klik hier voor meer informatie over een incompany opleiding.

Wat zijn de lestijden van de opleiding?

Onze opleidingen starten om 10:00 uur en eindigen om 16:00 uur. Je bent vanaf 9:30 uur van harte welkom. Aan het einde van de dag dien je rekening te houden met maximaal 30 minuten uitloop. Eventuele afwijkingen van deze tijden worden door de trainer duidelijk met je gecommuniceerd.

Waar wordt de opleiding gegeven?

Wij verzorgen de opleidingen bij ons op kantoor in Haarlem. Deze locatie is makkelijk bereikbaar en kent voldoende parkeergelegenheid en is van alle gemakken voorzien.

Is de lunch inbegrepen bij de opleiding?

Je kan rekenen op een uitgebreide lunch en gedurende de dag staan uiteenlopende (fris)drankjes, koffie en/of thee tot jouw beschikking. Deze kosten nemen wij voor onze rekening.

Hoe schrijf ik mij in voor de opleiding?

Inschrijven voor de opleiding doe via de knop 'schrijf je in'. Er zal een nieuw venster geopend worden om het inschrijfformulier in te vullen. Na het verzenden van het inschrijfformulier ontvang je een bevestiging.

Zijn de getoonde prijzen inclusief of exclusief BTW?

De getoonde prijzen zijn exclusief 21% BTW. Voor particulieren geldt dat zij vrijgesteld zijn van BTW.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden voor deze opleiding?

Je ontvangt de factuur voor jouw deelname in een aparte mail na ontvangst van de bevestigingsmail. Wij hanteren een betalingstermijn van 21 dagen.

Is het mogelijk om mijn deelname te verplaatsen of te annuleren?

Na de bevestiging van jouw deelname aan één van onze opleidingen, kan je 30 dagen voor aanvang van de eerste dag jouw deelname annuleren of verplaatsen. Je dient ons hierover per email of telefonisch in te lichten via info@novalinq.com of 085-060 5534.

Het is ook mogelijk om een vervangende deelnemer aan te dragen. Breng ons hiervan uiterlijk 48 uur voor aanvang van de eerste cursusdag op de hoogte. Voor de annulering van een opleiding vragen wij je onze algemene voorwaarden die opgesteld zijn door de NRTO te raadplegen. Wij zullen in elke situatie ons uiterste best doen om een passende oplossing voor jou te vinden.

Welk opleidingsniveau heeft de opleiding?

De opleidingen van Novalinq zijn geschikt voor personen met een werk- en denkniveau van HBO/HBO+.

In welke taal wordt de opleiding gegeven?

Novalinq biedt opleidingen en trainingen aan in het Nederlands.

Wat zijn de vereisten voor het volgen van een online-training?

Om op een goed deel te kunnen nemen aan een online-training van Novalinq, vragen wij je zorg te dragen voor de volgende zaken:

1. Een computer of laptop met stabiele internetverbinding van minimaal 15 Mbps.

2. Een (ingebouwde) video (webcam) en audio (microfoon) waarmee je goed zichtbaar en verstaanbaar bent.

3. Een rustige ruimte waar je ongestoord kunt deelnemen aan de opleiding. Zo waarborgen we voor elke deelnemer een waardevolle training.

Ik heb een andere vraag.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via 085-060 55 34 of via info@novalinq.com. Wij beantwoorden graag je vraag. Een bericht sturen via het contactformulier kan natuurlijk ook.

Heb je niet kunnen vinden wat je zocht? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
Blijf op de hoogte

Wij houden je graag op de hoogte van ons opleidingenaanbod, geven je tips en delen onze beste blogs met je.

Bedankt voor je aanmelding!
Er is iets fout gegaan.

Alle trainingen en opleidingen

Data Science opleidingen in Python en R voor beginners tot aan expert, data engineering met Azure en Spark en data visualisatie in PowerBI.