Veel vriendinnen gaan bijna met pensioen, voor mij begint het pas!

Leestijd 8 minuten


Jezelf omscholen voor betere kansen op de arbeidsmarkt blijft altijd een hot topic.

Het kan om een hele waaier aan redenen zijn dat je in een positie terechtkomt waarbij je jezelf een nieuw vak moet aanleren. Vaak is het een samenloop van omstandigheden, om te beginnen aan een omscholingstraject. Wat de reden ook is maakt niet uit, uiteindelijk begin je er aan om jezelf verder te ontwikkelen en nieuwe kansen aan te grijpen!


In het voorjaar van 2020 hebben wij Riny van Melzen ontmoet. Het is een ontmoeting die nog lang in het geheugen van ons zal blijven. Riny zag een kans en ging ervoor. De 58-jarige voormalige managementassistente van het LUMC zette een aantal jaren geleden volop in op een baan in datamanagement. Ze werkte en leerde kei- en keihard. Dat betaalde zich dubbel en dwars uit: vlak na de opleiding Data Science 360 bij Novalinq greep ze een interne kans, en met succes!


Laat je inspireren door haar verhaal.


De 58-jarige Riny begon op haar 18e aan haar loopbaan, toen ze net de havo achter de rug had. De vervolgplanning? Werken bij Aegon en studeren tegelijkertijd. Toen haar zoon werd geboren en later haar dochter, liep de planning wat betreft werken en studeren even anders.  

“Ik was vrij traditioneel in de zin dat ik stopte met werken en thuis voor de kinderen ben gaan zorgen. Toen mijn dochter eenmaal op de peuterschool zat, begon het toch weer te kriebelen.”


Ik ben mij verder gaan oriënteren naar de mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. Dit heeft er toe geleid dat ik ben begonnen met 's avonds studeren en overdag voor de kinderen zorgen. Ik begon met het behalen van mijn vwo. Ik werd steeds meer gemotiveerd en besloot verder te studeren. Hier kwam ik uit bij psychologie, er waren in die tijd nog niet veel opleidingen die in de avond werden aangeboden. Het leuke aan psychologie is dat er veel wiskunde bij komt kijken, een vak waar ik altijd al goed in was en wat een schot in de roos bleek te zijn. Mijn vader stimuleerde dat ook: ‘Wat je ook doet, kies wiskunde.'


Tegen de tijd dat Riny klaar was met studeren liep ze helaas tegen een aantal blokkades aan: “Ik was ondertussen de 45 gepasseerd met nauwelijks werkervaring in de psychologie. Ik solliciteerde me een slag in de rondte, maar kon helaas nergens aan de slag.”

Op een gegeven moment ziet ze een kans om bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan de slag te gaan als secretaresse om promovendi te ondersteunen. “Het leek me sowieso leuk om daar te werken en qua persoonlijke en professionele interesses zat het voor mij in de goede richting. Toen ik werd aangenomen sprong ik een gat in de lucht!” Na een tijdje weet Riny op te klimmen tot managementassistent.

“Dat was een promotie, en stimuleerde mij om verder te groeien. Ik ben beter in cijfers dan in taal. Maar ik was inmiddels de 50 gepasseerd, dus ik wist even niet zo goed hoe ik verder kon groeien.”

Toen Riny een artikel las over een kosteloos loopbaantraject voor mensen boven de 45 jaar, besloot ze daar op te reageren. Gewoon om te kijken wat daar uit zou komen. Het bleek een goede zet, want het klikte. “Het was een hele prettige dame met wie ik 3 gesprekken voerde. Zij had erg veel vertrouwen in mij en heeft mij heel goed begeleid. Het heeft er toe geleid dat ik ben gaan focussen op data science. Natuurlijk kwam het uiteindelijk uit mijzelf, maar ze gaf mij wel dat zetje in de goede richting. Ze had heel goed door wat ik echt wilde.”

Datamanagement doe je ook niet zomaar even, dus ik moest wel de juiste opleidingen vinden. “Ik kwam van de ene leuke data science-opleiding bij de andere terecht. Alleen merkte ik dat het heel erg commercieel was ingestoken. In dat opzicht zat ik bij het LUMC nog steeds op m’n plek. Die combinatie van gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek is waar mijn passie ligt.”

“Op een gegeven moment raakte ik in gesprek met Novalinq-oprichter Bert van der Zee. Hij hoorde mijn verhaal aan en is mee gaan denken. Hij wist wat ik nodig had en wat mij verder kon helpen. Dat bleek te kloppen, want de praktijkgerichte Data Science 360-opleiding die ik ben gaan volgen bij Novalinq sloot precies aan bij wat ik wilde.”
De opleiding

Op voorhand was ik benieuwd hoe het zou gaan en of ik het qua kennisniveau wel aan zou kunnen. Bij data science komt toch wel veel kijken. Daarnaast zaten we ook nog midden in de corona maatregelen, de opleiding zou in een online omgeving gaan plaatsvinden. Voor mij was deze opleiding ook nog 1-op-1, dat hield in dat er niemand anders was die het voortouw kon nemen, het lag nu allemaal in mijn handen. Maar ik voelde mij meteen op mijn gemak! Natuurlijk waren er af en toe zaken waarbij ik even hulp nodig had, maar dat is normaal.

“Wat ik ook fijn vond is dat ik in het begin aan had gegeven dat ik wilde leren programmeren in R. Dat is namelijk steeds populairder aan het worden binnen de wetenschappelijke wereld. Tijdens de opleiding werd hier steeds meer het accent op gelegd, naast de algemene informatie over bijvoorbeeld data science.”

Al deze kennis werd gecombineerd. Je begint bij de basis om daarna specifieker aan de slag te gaan met in dit geval R. Uiteindelijk zijn we zelfs aan de slag gegaan met data van een onderzoeker bij mij op de afdeling. Ik was aan het leren en oefenen met echte data die weer op mijn werk werd gebruikt. Dit was echt heel leuk om te doen! De mogelijkheid om met je eigen data aan de slag te gaan zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft.


De opleiding begon met uitleg van de docent. Hij liet mij zien vanaf zijn scherm hoe je een dataset aanpakt. De laatste paar lessen werd dit omgedraaid. We keken niet meer naar zijn scherm, maar naar mijn scherm. Ik moest de theorie in praktijk brengen met feedback van de docent. Door deze manier van aanpakken ben ik zelfverzekerder met het omgaan en verwerken van datasets.

Omdat functies van verschillende datasets steeds wisselen, is het zelfvertrouwen van een deelnemer rond een overgang naar een nieuwe set een goede graadmeter van de docenten. Niet alles kan vooraf geleerd worden, ook niet hoe je de dataset moet lezen - zeker niet in de praktijk.

De manier waarop de docenten dit tijdens de opleiding doen, is dat je eerst een tool ontvangt waarvan je alleen de helft weet en een dataset waarvan je niet weet wat erin zit. Zaken sluiten niet op elkaar aan. Dat is de drempel waar je overheen moet. Het draait dus vooral om het eigen maken van een nieuwe taal, niet zozeer de taal zelf.


“In het begin had ik hulp nodig, maar ik heb zeker geen drempelvrees meer. Door de opleiding heb ik er vertrouwen in gekregen dat het mij uiteindelijk ging lukken. Ik voelde dat ik deze opleiding met succes ging afronden. Dat vertrouwen zie ik nu ook terug in de praktijk. Ik ben op dit moment minder vaak met R bezig en juist meer met Access. Daar had ik nog nooit iets mee gedaan, maar ik ben er wel mee begonnen. Zonder deze opleiding had ik daar wellicht de nodige figuurlijke nachtmerries over gehad en was ik in het uiterste geval niet over de drempel gekomen.”


En nu?


Het heeft me heel veel opgeleverd. Voor mij was deze opleiding de sprong die ik nodig had. Ik heb de kans gepakt voor die nieuwe baan die veel beter bij mij past. Ik was erg blij met deze nieuwe richting voor mezelf. Tijdens de opleiding vertelde ik al aan mijn collega’s waar ik mee bezig was. Ik kreeg van veel collega’s positieve reacties en ze vonden toen al dat het ook echt bij mij paste. Een hoogleraar waar ik de agenda voor heb gedaan, zei nog: ‘Riny, het maakt niet uit hoe oud je bent, het gaat om de skills die je hebt.’ Dat geeft je heel veel zelfvertrouwen! Toen er een interne kans zich voordeed, greep ik die met beide handen aan.

“Toen ik hoorde dat ze een datamanager zochten op het onderzoekscentrum, ben ik naar de interne verantwoordelijke gestapt. En ik kreeg de positie! Mede dankzij de opleiding heb ik een nieuwe baan gevonden met veel mogelijkheden om door te groeien!”

Als datamanager op het onderzoekscentrum is Riny bij allerlei geneeskundige onderzoeken betrokken. “Ik maak databases in Access zodat onderzoeksmedewerkers daar de gegevens in kunnen voeren. Het hele wervingsproces rondom data, huisartsen en deelnemers wordt daarin bijgehouden.”

Het hele verhaal gaat nog veel verder dan de Data Science 360 opleiding. Het heeft mij het zelfvertrouwen gegeven om verder te gaan en de grenzen op te zoeken. Ik heb een nieuwe baan die bij mijn passie ligt, op een fantastische werkplek. Binnen deze functie blijf ik mijzelf continu ontwikkelen. Er zijn nog veel meer systemen dan R en Access. Ik blijf door leren in verschillende cursussen en onderhoud mijn kennis.

Er is nog meer

In de nabije toekomst wil mijn manager mij gaan inzetten op de psychiatrie afdeling. Dat is natuurlijk heel leuk, dat je toch weer de link krijgt naar waar het hele avontuur is begonnen; psychologie. Dus er zit echt toekomst in. Mijn manager ziet graag dat ik toe werk naar de positie van senior datamanager. Dat is natuurlijk een leuk doel.


De analyse-gerichte inhoud van de opleiding biedt Riny nog meer kansen. Er wordt namelijk veel aandacht besteed aan bijvoorbeeld het valideren, pre-processen en verkennen van de data. Dat is belangrijk omdat veel deelnemers zoals Riny op een datamanagement positie terechtkomen.

Zo is Riny dankzij haar enorme doorzettingsvermogen in een compleet nieuw werkveld terecht gekomen. “Ja, alles sluit mooi bij de opleiding aan. Ik ken de aspecten van het verzamelen van onderzoeksgegevens en wat je daar dan vervolgens mee gaat doen. Dus ik kan het hele proces doen. Iedere dag ben ik weer opnieuw aan het leren. Ik vind het heel spannend allemaal. Ja, echt waar! Maar die spanning geeft mij ook de motivatie om verder te gaan”

“Zoals ik al eerder zei, ik heb verschillende opleidingen en cursussen gevolgd in de hoop om verder te komen. Ik dacht dat mijn leeftijd mijn kansen zou beperken. Maar iedere keer als ik een kans zag, heb ik die toch gegrepen. Dat heeft mij uiteindelijk de goede richting op geholpen. Het is ook wel belangrijk om te weten en te voelen wat bij je past. Dit voelt na al die jaren eindelijk als iets dat past.”


Mensen moeten wel beseffen dat het bij hen zelf begint. Het volgen van een training of opleiding leidt niet automatisch naar een promotie of nieuwe baan. Je moet het zelf doen. Je moet er affiniteit mee hebben en doorzettingsvermogen. Het maakt niet uit wanneer. Of het nu vroeg in je carrière is of juist laat. Met genoeg doorzettingsvermogen kan omscholen of bijscholen altijd nog. Tijdens de opleiding bij Novalinq had ik ook het gevoel dat alles bij elkaar aan het komen was. Dat het nu allemaal zou gaan lukken. En dat gebeurde ook!


“Het grappigste is nog wel dat veel van mijn vriendinnen ondertussen bijna met pensioen gaan. En voor mij begint het net!”Deze blog is geschreven door:

Ido de Baat

Lead Data Scientist

Zijn grote passie is het oplossen van complexe vraagstukken en iedereen mee te krijgen.

Interesse?

Of je nu al een hele datastrategie hebt staan, of dat je nog moet starten, wij denken graag met je mee in het realiseren van een datagedreven organisatie. Laat je naam en telefoonnummer achter en wij nemen snel contact met je op.
Bedankt voor het invullen! We bellen je zo spoedig mogelijk terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Alle online trainingen en opleidingen

Data Science opleidingen in Python en R voor beginners tot aan expert, data management opleidingen en data visualisatie trainingen in PowerBI.